Dag 27 Herbón - Reisverslag uit Herbón, Spanje van Dimphy van de Sande-Kessels - WaarBenJij.nu Dag 27 Herbón - Reisverslag uit Herbón, Spanje van Dimphy van de Sande-Kessels - WaarBenJij.nu

Dag 27 Herbón

Door: Dimphy

Blijf op de hoogte en volg Dimphy

08 Mei 2023 | Spanje, Herbón

Hallo allemaal, Al meerdere dagen heb ik geen of slecht internet. Nu toch besloten weer wat te laten horen.

In het toeristische Combarro was het uitgestorven, misschien omdat het regenachtig was? De volgende dag stijgen naar Armenteira. De eerste 5 kilometers over asfaltweggetjes door gehuchtjes, de laatste 5 kilometer door bos en heide en alsmaar stijgend. Uiteindelijk dus weer moeten dalen, over grote onregelmatige stenen. In het bos werden oude eucalyptusbomen gekapt, maar ik zag toch ook nieuwe aanplant. Het schijnt dat deze bomen nuttig zijn voor papierproductie, anderzijds zich veel te snel uitbreiden en erg brandbaar zijn. En dat met de vele bosbranden de laatste jaren...

In Armenteura in de herberg geslapen. Je kunt ook in het klooster slapen, maar dat is erg duur én je moet lang van tevoren reserveren. Om 19.00 uur met meerdere pelgrims naar de pelgrimszegen bij de zusters en een Fransman had een fluit bij zich en vroeg of hij een stuk mocht spelen. Daarna met die Fransman en een jonge Russin gegeten. Zij heeft op de Camino 3 vrouwen uit Oekraïne ontmoet, ze hebben uitvoerig met elkaar gesproken en zij gaven haar een schelp mee met de vraag of zij die ergens op de Camino wilde achterlaten als teken van verbondenheid. Het was voor alle vrouwen een emotionele ontmoeting.

De dag daarna de verdere afdaling over grote rotsstenen langs watervallen en verlaten watermolens, de Ruta de Pedra et de Agua.

Ik ben die dag na de afdaling gestopt. Ik weet van de vorige keer dat verdergaan naar Vila Nova dé Arousa te lang zou zijn.

Dat heb ik dus de volgende dag gedaan. Het eerste stuk was prachtig langs een rivier, langs wijngaarden en zowaar loofbossen. Erg mooi!

Het laatste stuk weer over asfaltweggetjes door gehuchtjes.

Bij een kapel werd ik aangesproken door een Iers echtpaar. Zij zijn daar 6 weken als vrijwilligers om Er voor te zorgen dat de kapel open kan zijn. De meeste kapelletjes zijn dicht. Binnen zat een oude man, hij heeft in 1979 de kapel gebouwd. Het echtpaar zong een mooi lied voor mij en toen ging ik weer verder.

In Vila Nova de Arousa 's avonds gegeten met een Tsjechisch echtpaar en natuurlijk kwam ook met hen de situatie in Oekraïne uitvoerig aan bod.

Gisteren de boottocht gemaakt naar Pontesecures. Volgens de legende is het lijk van de H. Jacobus via deze route naar Padron gebracht. Het eerste stuk gaat over zee. In deze streek worden mosselen gekweekt, ze zijn hier de op een na grootste leverancier wereldwijd. Er zijn houten 'eilanden' waar de mosselen in 6 à 9 maanden aan grote strengen tot volgroeide mosselen worden. We zagen toevallig ook hoe ze daarna worden geoogst.

De boottocht was weer spectaculair! Het was licht mistig, prachtig.

En toen naar Herbón, de herberg bij het klooster waar gekookt wordt. Ik ben er voor de 4e keer! Ook hier wordt weer een pelgrimszegen gegeven en lezen pelgrims in hun moedertaal een zegenwens voor.

Maar helaas heb ik iets opgelopen, precies dezelfde maagkrampen als aan het begin van de Camino. Het lopen zat er vandaag echt niet in en gelukkig mocht ik vandaag blijven. De hospistalera (degene die de herberg bestiert) is heel lief, ze brengt thee en een appeltje en komt geregeld vragen of het gaat. Het gaat beter, maar heb nog wel last. Ze gaat iets licht verteerbaars voor me maken. Hopelijk kan ik morgen weer verder.

Tot de volgende keer weer en veel groetjes, Dimphy

• 08 Mei 2023 - 19:03

Arthur Kuilboer:

Nou Dimphy het gaat allemaal deze keer niet van een leien dakje. Wel weer mooie ontmoetingen en dat is fan weer heel waardevol denk ik. Sterkte met herstel en succes in de komende dagen! Groet arthur

• 09 Mei 2023 - 05:59

Anita:

Dag Dimphy, met veel plezier volgen we je reis vanuit Californie.

Liefs van Rob [e-38] Anita

• 09 Mei 2023 - 09:18

Bea:

Hoi Dimphy

Ondanks dat de reis niet makkelijk gaat wat aangeeft dat je wel een doorzetter bent.

Geniet ik wel van het reisverslag.

Blijf genieten want dat neem je mee en heeft geen gewicht in je rugzak[e-1f609]

Vanuit Waalwijk een regenachtige maar warme groet.

[e-1f33b][e-1f33c] Bea

• 09 Mei 2023 - 10:26

Ruud Van Der Linde:

Hoi Dimphy, "jij bent een échte 'kááienbíjter", zeggen ze in Tilburg. Dat lijkt me nog 'línke soép' voor jou om die rotshellingen met die losse 'kaaíen' te bestijgen èn àf te dálen! Dan ben je daarná écht uitgeput, veronderstel ik. Dan is 10 km inderdaad wel ècht "je máx"! Maar wat geweldig en léuk dat je zoveel hartelijkheid ondervindt in die hèrbèrgen en onderweg daar naartoé. Goede reís maar weer op de volgende etappes wensen wij, Henk en Ruud, jou toé![e-1f64f][e-1f3fc][e-1f340][e-1f4aa]

• 09 Mei 2023 - 10:40

Merlijn:

Wat een avonturen en verhalen weer mam, heel bijzonder! Gelukkig ben je nu weer beter en onderweg, veel succes en plezier met het laatste stukje! xxxxxxxxx

• 09 Mei 2023 - 11:06

Karin Van Der LInde:

Ha Dimph, ik ben reuze verbaasd over de lengte van je tocht !,

was dat de vorige jaren ook zo?, in elk geval was het me dan niet eerder opgevallen.

Wel heel mooi, lijkt me; je bent echt weg, zo te horen

Maar moet het dus ook zien te rooien als het ff tegenzit, zoals nu,

dwz het vertrouwen hebben dat het wel goed komt, iemand je wel 'overeind helpt'

zeg maar 'vertrouwen in 'de mensheid'.

Zet hem op, begreep van Yvette dat je in totaal een maand weg denkt te zijn,

dus het eind lijkt in zicht.

Zet hem op en geniet ze; lijkt me prachtig, zo in het voorjaar

Veel liefs, Karin

• 09 Mei 2023 - 11:44

Jos:

Weer een prachtig verslag, Dimphy, en ondanks de ellende van de laatste dag is het opnieuw een boeiende tocht geworden. Dat had je van te voren niet helemaal durven hopen! Geniet van de laatste dagen en de altijd weer bijzondere en emotionele binnenkomst in Santiago. En vermaak je op het prachtige plein onder de vrolijke klanken van de Tuna de Derecho!

• 09 Mei 2023 - 12:10

Marijke:

Hoi Dimphy, wat leuk om steeds mee te kunnen lezen met jouw reis. Fijn om te lezen dat je zo geniet van de omgeving en de vele ontmoetingen en gesprekken met mensen die je wereld verrijken.

Vervelend van die maagklachten. Gelukkig wordt er wel goed voor je gezorgd, ook een prettige ervaring, lijkt me. Fijne laatste dagen en mooie aankomst in Santiago!

Henk en Marijke

• 09 Mei 2023 - 13:24

Nens:

Hi Dimphy,

Wat een tocht weer en wat een ervaringen doe je weer op.

Fijn dat je goed kunt omgaan met fysieke tegenslagen.

Veel plezier bij het laatste deel van je tocht.

Liefs

Nens

• 09 Mei 2023 - 13:30

Bernadette:

Hoi Dimphy, weer genoten van je verslag. Vervelend van je maagklachten, maar goed te lezen, dat er dan goed voor je gezorgd wordt. Hopelijk nu weer gezond. Succes en op naar Santiago de Compostela!!!! Groetjes van ons.